Πέμπτη 26 Απριλίου 2012

Ο εθισμός στο Διαδίκτυο

 Ο εθισμός στο Διαδίκτυο τα τελευταία χρόνια έχει γίνει ένα από τα πιο δημοφιλή θέματα για τις δημοσιεύσεις και συζητήσειςε το θέμα  "την εικονική πραγματικότητα" άρχισαν να μιλούν κοινωνιολόγοι, ψυχολόγοι, γιατροί  και εκπρόσωποι πολλών άλλων επιστημών.Ορισμένοι θεωρούν  αυτό ως μια προφητική εικόνα του μέλλοντος,εφιάλτη όπου οι άνθρωποι θα είναι εντελώς υποδουλωμένοι από άψυχα μηχανήματα.  Άλλοι κρούουν την ειδοποίηση ότι οι άνθρωποι που ξοδεύουν πολύ χρόνο online, χάνουν την ικανότητα να επικοινωνούν με τον πραγματικό κόσμο.

Σημάδια
Τα πιο σημαντικά σημάδια είναι όταν έχει αρχίσει να αναπτύξετε εθισμό στο Διαδίκτυο:αυτή η εμμονή με online πόρους, ενδιαφέρεστε για τα πάντα στον κόσμο μέσω του Διαδικτύου, επισκέπτεστε ορισμένες ιστοσελίδες χωρίς λόγο, μηχανικά. Για παράδειγμα,να ελέγξτε τα email σας, όχι επειδή ένα σημαντικό έγγραφο πρέπει να έρθει, αλλά επειδή απλά θέλετε να το δοκιμάσετε, θα απολαύσετε τη διαδικασία ανοίγματος του γραμματοκιβωτίου.Επίσης, ο εθισμός στο Διαδίκτυο μπορεί να αναγνωριστεί από το γεγονός, για παράδειγμα, ότι είναι πιο εύκολο να γράψει ένα email από το να πάρετε ένα τηλεφωνώ,όπου και αν  πηγαίνετε  να χαλαρώσετε με τους φίλους, το πρώτο πράγμα που ρωτάτε είναι  " Έχετε ένα Wi-Fi; ".Το πρωί, αντί για ένα φλιτζάνι καφέ, τρέχετε ολοταχώς σε έναν υπολογιστή που λειτουργεί για να δείτε τον καιρό για το μήνα που έρχεται.

Η αντιμετώπιση
Η αντιμετώπιση του εθισμού στο διαδίκτυο πραγματοποιείται, με την παροχή συμβουλών στον χρήστη από γιατρούς, παρακολούθηση προγραμμάτων για την απεξάρτησή του, ψυχοθεραπεία και χρήση φαρμάκων. Σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις, όπου η κατάσταση του χρήστη έχει τεθεί εκτός ελέγχου νοσηλεύεται σε ψυχιατρική κλινική.

Η θεραπευτική αντιμετώπιση των διαγνωσμένων περιπτώσεων εθισμού στο διαδίκτυο γίνεται με:

  • Συμβουλευτική παρέμβαση στον έφηβο και στην οικογένεια.
  • Ειδικό εξατομικευμένο πρόγραμμα περιορισμού της υπερβολικής χρήσης.
  • Εκμάθησης ενός ορθολογικότερου τρόπου χρήσης των νέων τεχνολογιών από τον έφηβο.
  • Γνωστικο-συμπεριφορική ψυχοθεραπευτική παρέμβαση.
  • Φαρμακοθεραπεία.
Και σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις, όπου μπορεί να συνυπάρχει αυτοκτονικός ιδεασμός και μείζον καταθλιπτική διαταραχή, καθώς και συμπτώματα καχεξίας εξαιτίας της συνεχόμενης πολυήμερης ενασχόλησης με το διαδίκτυο (π.χ διαδικτυακά παιχνίδια) υπάρχει η δυνατότητα ενδονοσοκομειακής νοσηλείας στην παιδοψυχιατρική κλινική.
Σήμερα, πρέπει να τονιστεί ότι ο εθισμός στο Διαδίκτυο δεν αποτελεί αναγνωρισμένη ξεχωριστή ψυχιατρική διαταραχή και υπάρχει σοβαρός προβληματισμός στο να ενταχθεί η διαταραχή στην αναθεωρημένη έκδοση του DSM το 2011. Η πρώτη χώρα που αναγνώρισε επισήμως τη διαταραχή είναι η Κίνα τον Νοέμβριο του 2008, ενώ ενδέχεται να ακολουθήσει και η Γερμανία.
Το διαδίκτυο είναι εργαλείο και όχι παιχνίδι. Προσφέρει απεριόριστες δυνατότητες επιμόρφωσης, ψυχαγωγίας, κοινωνικών ευκαιριών και έναν αστείρευτο πλούτο πληροφοριών. Η υπερβολή ωστόσο, σε οποιαδήποτε δραστηριότητα σκιάζει τα σημαντικά οφέλη και οδηγεί σε προβλήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου