Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

Σύνδεση με Σύνεση


Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου (Safer Internet Day)

. 
Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου (Safer Internet Day), θα εορταστεί φέτος την Τρίτη 5 Φεβρουαρίου σε 100 χώρες σε όλο τον κόσμο, υπό την αιγίδα της αντιπροέδρου για την Ε.Ε. και επιτρόπου για την Ψηφιακή Ατζέντα, Neelie Kroes
H θεματική του φετινού και πρώτου (δεκαετούς) επετειακού εορτασμού για την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου (Safer Internet Dayείναι «Τα Δικαιώματα και οι υποχρεώσεις μας online», με το σύνθημα: «ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΣΥΝΕΣΗ! (Connect with respect!)».

Kλειστή έρευνα μέσω διαδικτυακού ερωτηματολογίου που πραγματοποίησε η Δράση Ενημέρωσης Saferinternet.gr του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου την περίοδο 23/10/2012 έως 15/01/2013 με αποδέκτες παιδιά, εφήβους, γονείς αλλά και εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης ανέδειξε ότι : 
8 στους 10 γονείς και εφήβους, αλλά και 7 στους 10 εκπαιδευτικούς επέλεξαν :

  • το δικαίωμα να προστατεύουν την ιδιωτικότητά τους, να αισθάνονται ασφαλή και να απολαμβάνουν το διαδίκτυο ως το Νο 1 δικαίωμα και 
  • την υποχρέωση να σέβονται τα προσωπικά δεδομένα των άλλων χρηστών και να μην αναρτούν τέτοια δεδομένα χωρίς να έχουν πάρει έγκριση ως τη Νο 1 υποχρέωση:

Ακολουθούν γραφήματα των αποτελεσμάτων του online ερωτηματολογίου, αναφορικά με το Νο1 δικαίωμα και τη Νο1 υποχρέωση:                                               
                                    
Πηγή:Saferinternet.gr



                     

Προσωπικά Δεδομένα


1. Τι είναι τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα (ή αλλιώς προσωπικά δεδομένα);
Προσωπικά δεδομένα είναι κάθε πληροφορία που αναφέρεται σε ένα άτομο, όπως: στοιχεία αναγνώρισης (ονοματεπώνυμο, ηλικία, κατοικία, επάγγελμα, οικογενειακή κατάσταση κλπ.), φυσικά χαρακτηριστικά, εκπαίδευση, εργασία (προϋπηρεσία, εργασιακή συμπεριφορά κλπ), οικονομική κατάσταση (έσοδα, περιουσιακά στοιχεία, οικονομική συμπεριφορά), ενδιαφέροντα, δραστηριότητες, συνήθειες.
2. Ποια είναι τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα;
Ευαίσθητα χαρακτηρίζονται τα προσωπικά δεδομένα ενός ατόμου που αναφέρονται στη φυλετική ή εθνική του προέλευση, στα πολιτικά του φρονήματα, στις θρησκευτικές ή φιλοσοφικές του πεποιθήσεις, στη συμμετοχή του σε συνδικαλιστική οργάνωση, στην υγεία του, στην κοινωνική του πρόνοια, στην ερωτική του ζωή, τις ποινικές διώξεις και καταδίκες του, καθώς και στη συμμετοχή του σε συναφείς με τα ανωτέρω ενώσεις προσώπων.
3. Πώς μπορώ να γνωρίζω αν κάποιοι έχουν τα προσωπικά μου δεδομένα και τα χρησιμοποιούν παράνομα;
Η καλύτερη μέθοδος είναι η πρόληψη. Ο καθένας μας πρέπει να είναι ευαισθητοποιημένος, να μη δίνει τα στοιχεία του ανεξέλεγκτα, να περιορίζεται στα απολύτως απαραίτητα και, αν αντιμετωπίσει πρόβλημα, να ακολουθήσει τη διαδικασία που προβλέπει.

4. Τι σημαίνει “επεξεργασία προσωπικών δεδομένων”;
Είναι κάθε εργασία που πραγματοποιείται σε δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, όπως: συλλογή, καταχώριση, οργάνωση, διατήρηση ή αποθήκευση, τροποποίηση, εξαγωγή, χρήση, διαβίβαση, διάδοση, συσχέτιση ή συνδυασμός, διασύνδεση, δέσμευση, διαγραφή, καταστροφή.


Ευρωπαϊκή Ημέρα Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων


Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Προστασίας των Προσωπικών Δεδομένων γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 28 Ιανουαρίου, με πρωτοβουλία του Συμβουλίου της Ευρώπης και την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σκοπός της είναι η ενημέρωση του Ευρωπαίου πολίτη για ένα τόσο ευαίσθητο ζήτημα, όπως είναι τα προσωπικά δεδομένα, τα οποία στην εποχή των υπολογιστών και του internet αμφισβητούνται και ακυρώνονται, όχι μόνο από κρατικές υπηρεσίες, αλλά και από ιδιωτικούς φορείς. Τα προσωπικά δεδομένα αποτελούν προϋπόθεση για την άσκηση άλλων θεμελιωδών δικαιωμάτων, όπως της ελευθερίας του λόγου και της συνείδησης.
Δεδομένα Προσωπικού Χαρακτήρα είναι κάθε πληροφορία που αναφέρεται και περιγράφει ένα άτομο, όπως: στοιχεία αναγνώρισης (ονοματεπώνυμο, ηλικία, κατοικία, επάγγελμα, οικογενειακή κατάσταση κλπ), φυσικά χαρακτηριστικά, εκπαίδευση, εργασία (προϋπηρεσία, εργασιακή συμπεριφορά κλπ), οικονομική κατάσταση (έσοδα, περιουσιακά στοιχεία, οικονομική συμπεριφορά), ενδιαφέροντα, δραστηριότητες, συνήθειες.κατοχυρωμένη Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων...

Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ), γνωστή (ανεπίσημα) και ως Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη ανεξάρτητη διοικητική Αρχή. Ιδρύθηκε με τον Νόμο 2472/1997 «για την προστασία του ατόμου από την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα», ο οποίος ενσωματώνει στο ελληνικό δίκαιο την ευρωπαϊκή οδηγία 95/46/ΕΚ[1]. Η οδηγία αυτή θέτει κανόνες για την προστασία των προσωπικών δεδομένων[2] σε όλες τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η λειτουργία της Αρχής ξεκίνησε στις 10 Νοεμβρίου 1997 


Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, με αφορμή τον εορτασμό της καθιερωμένης από το Συμβούλιο της Ευρώπης Ευρωπαϊκής Ημέρας Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων στις 28 Ιανουαρίου, αλλά και τα 15 χρόνια λειτουργίας της, έχει προγραμματίσει διάφορες δράσεις. Μεταξύ άλλων, παρουσιάζει ένα ενημερωτικό φυλλάδιο

http://ec.europa.eu/justice/data-protection/document/review2012/brochure/dp_brochure_el.pdf