Δευτέρα, 12 Νοεμβρίου 2012

Συνέπειες εθισμου στο διαδίκτυο

Συνέπειες εθισμου στο διαδίκτυο

Καταστροφικές συνέπειες έχει για τους νέους μια νέα μορφή εθισμού, ο εθισμός στο διαδίκτυο, που τείνει να πάρει επικίνδυνες διαστάσεις στη χώρα μας.
Εθισμένος στο διαδίκτυο σημαίνει παίζω διαδικτυακά παιχνίδια καθημερινά για ώρες (το λιγότερο 3, το περισσότερο 10), δεν κινούμαι μπροστά από τον υπολογιστή, απομονώνομαι στο δωμάτιό μου και ουσιαστικά εμφανίζω έντονα σημάδια κατάθλιψης.

Ενδεχομένως, όταν ένα παιδί φτάσει σε αυτό το σημείο, είναι σχεδόν αδύνατο να ζητήσει βοήθεια. Θα πρέπει οι γονείς να είναι σε διαρκή επαγρύπνηση και να μην αφήνουν τα παιδιά τους χωρίς έλεγχο μπροστά σε έναν υπολογιστή. Ο εθισμός των νέων στην Ελλάδα, σε μια χώρα με πολύ χαμηλή διείσδυση του διαδικτύου, φτάνει στο 8,2% μεταξύ των χρηστών, κατέχοντας την πρώτη θέση παγκοσμίως.

Σε χώρες όπου η χρήση του διαδικτύου είναι ευρέως διαδεδομένη, το αντίστοιχο ποσοστό είναι μόλις 1,98% στη Νορβηγία και 5,6% στην Ιταλία. Τον υψηλότερο κίνδυνο για εθισμό μεταξύ των χρηστών τον έχουν οι έφηβοι, και μάλιστα τα αγόρια.

Για την αντιμετώπιση της κατάστασης έχουν δημιουργηθεί δύο μονάδες σε όλη την Ελλάδα, μία στην Αθήνα και μία στη Θεσσαλονίκη, στην οποία απευθύνονται βεβαίως πρωτίστως οι γονείς. Η θεραπεία γίνεται με συμβουλευτική παρέμβαση και ειδικό εξατομικευμένο πρόγραμμα περιορισμού της υπερβολικής χρήσης.

http://www.myworld.gr/site/content.php?artid=479298

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου