Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012

Οδηγίες στους γονείς


Θέµα:  Εθισµός στο διαδίκτυο – οδηγίες στους γονείς

Οµιλία της Αλεξάνδρας Καππάτου
Ψυχολόγου - Παιδοψυχολόγου

Το διαδίκτυο είναι η επανάσταση της εποχής µας, είναι το εργαλείο που µας ανοίγει τις πύλες στη γνώση, στην ενηµέρωση, στην επιστήµη, στη ψυχαγωγία και µας οδηγεί σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Είναι απαραίτητο σε κάθε επιστήµονα, επαγγελµατία ακόµη και µαθητή. 

Η πλοήγηση στο διαδίκτυο έχει φανατικούς οπαδούς  µεταξύ των παιδιών  µας.  Ολοένα περισσότερα σπιτικά διαθέτουν πια ηλεκτρονικό υπολογιστή και αρκετά έχουν σύνδεση µε τοδιαδίκτυο.  Σύµφωνα µε την Πανευρωπαϊκή έρευνα του Ευρωβαρόµετρου σχετικά τηνενηµέρωση των γονιών των χωρών µελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους κινδύνους που εγκυµονεί το διαδίκτυο οι έλληνες γονείς είναι τελευταίοι.  

Αρκετοί γονείς δεν γνωρίζουν πώς να αντιδράσουν όταν διαπιστώνουν ότι,  αντί να χρησιµοποιούν τα παιδιά τους το διαδίκτυο για τις εργασίες του σχολείου ή για έρευνες, αυτά στέλνουν  µηνύµατα στους φίλους τους,  παίζουν παιχνίδια ή  µιλούν σε αγνώστους στα δωµάτια συζητήσεων. Αυτό συµβαίνει γιατί είναι εύκολο να κρύψεις τι κάνεις στο διαδίκτυο και επειδή η εξάρτηση από το διαδίκτυο ακόµη δεν έχει ευρέως αναγνωριστεί. Τα παιδιά και οι νέοι εύκολα µπορεί να εγκλωβιστούν σε δικτυακές δραστηριότητες όπως τα παιχνίδια µε πολλούς παίκτες , τα µηνύµατα, η πορνογραφία, τα δωµάτια συζητήσεων κλπ. 

Τα πιο ευάλωτα παιδιά σύµφωνα  µε την υπηρεσία εξάρτησης από τον υπολογιστή της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ είναι εκείνα που είναι  µόνα και βαριεστηµένα ή από οικογένειες που κανένας δεν είναι στο σπίτι για να σχετίζεται  µαζί τους και να συζητά επιστρέφοντας από το σχολείο. Τα  παιδιά που δεν είναι δηµοφιλή  ή είναι ντροπαλά  µε τους συνοµηλίκους  ελκύονται συχνά από την δηµιουργία νέας ταυτότητας σε online επικοινωνίες. 

Τα αγόρια κυρίως  είναι συχνά οι χρήστες των on line παιχνιδιών µε ρόλους που δηµιουργούν νέες ταυτότητες και συνεργάζονται µε άλλους παίκτες. Παρότι παίζοντας αυτά τα παιχνίδια µε χιλιάδες άλλους χρήστες µπορεί να φαίνεται ότι έχουν µια κοινωνική δραστηριότητα, ωστόσο για τα εσωστρεφή παιδιά ή τους έφηβους το υπερβολικό παιχνίδι µπορεί µακροπρόθεσµα να τους αποµονώσει από τους φίλους και τους γονείς. 

Το ενδεχόµενο του εθισµού ή της πιθανής εξάρτησης από διάφορες – ψυχαγωγικές κυρίως – ασχολίες που προσφέρει ο υπολογιστής συζητείται από το 1987.  Πήρε όµως  µεγαλύτερες διαστάσεις  µετά το 1996,  όταν αρκετοί ειδικοί ψυχίατροι και ψυχολόγοι θεώρησαν    ότι η υπερβολική ενασχόληση µε τον υπολογιστή µπορεί να προκαλέσει εθισµό και αναγνώρισαν το συγκεκριµένο πάθος ως αυθύπαρκτη διαταραχή και εξάρτηση  µε παρόµοια κριτήρια  µε αυτά των άλλων εξαρτήσεων.  Κάποιοι διαφώνησαν και κάποιοι τήρησαν στάση αναµονής στο ζήτηµα της διάγνωσης ως προς το αν η πολύωρη και  µανιώδης ενασχόληση  µε τον υπολογιστή αποτελεί όντως εξάρτηση ή απλώς σύµπτωµα ενός σοβαρότερου προβλήµατος.

Σήµερα οι περισσότεροι ερευνητές στο τοµέα των εξαρτήσεων προτείνουν ότι η διαταραχή εξάρτησης από το ίντερνετ, µια ψυχοφυσιολογική διαταραχή που εµπεριέχει την ανοχή, συµπτώµατα αποµόνωσης, τις συναισθηµατικές διαταραχές και την διακοπή των κοινωνικών σχέσεων, είναι ένα υπαρκτό πρόβληµα που γίνεται γνωστό στη κοινωνία όσο αυξάνεται και η χρήση του υπολογιστή .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου